Ola Jennersten / WWF-Sweden

De wolf is terug Voorbeeldles:

Toekomstkunde over de terugkomst van het grootste roofdier in Nederland: de wolf!

Zo ziet een les Toekomstkunde voor groep 5 t/m 8 eruit!

De les over de wolf is gratis te downloaden op deze pagina.

Ben je enthousiast geworden? Meld je dan aan voor Toekomstkunde! Je hebt dan direct toegang tot alle uitgebrachte lessen ontvangt in iedere reguliere lesweek een vergelijkbaar nieuw werkblad over een actueel onderwerp in je mailbox. 

In schooljaar 2019-2020 zijn er 35 lessen Toekomstkunde verschenen. Over onder andere: plastic soep, klimaatverandering, stikstof, duurzaamheid, bossen en bosbranden, kleding, voedsel, oceanen, insecten en bijzondere dieren zoals: haaien, panda's, bruinvissen, slechtvalken, jaguars, bevers, olifanten en neushoorns.

In het schooljaar 2020-2021 zullen er wederom wekelijks nieuwe lessen verschijnen.

Terug van weggeweest

Na zo'n 150 jaar afwezig te zijn geweest, is de wolf sinds 2018 weer terug in Nederland! En de laatste tijd lijken ze steeds vaker in het nieuws te komen. 

Jonge wolven zwerven rond in de natuur, op zoek naar een nieuwe roedel of territorium. Hierbij vergrijpen ze zich soms aan een gemakkelijk schapen-maaltje. Dit tot de frustratie van de schapenhouders.

Nu de soort weer terug is in Nederland, moeten we opnieuw leren omgaan met de wolf. Maar hoe doen we dat? En wat vinden de kinderen zelf van de wolf? Dat ontdekken jullie met deze les!

LESMATERIAAL VOOR GROEP 5 EN 6

Kinderen leren over de wolf en begrijpen dat hij een rol heeft in de Nederlandse natuur. Aan de hand van stellingen vormen ze hun eigen mening over de terugkomst van de wolf. Vervolgens sluiten ze de les af door een creatieve oplossing te bedenken tegen de problemen die de wolf momenteel veroorzaakt.

LESMATERIAAL VOOR GROEP 7 EN 8

Kinderen leren over de terugkomst en het belang van de wolf in Nederland. Ze ontdekken dat niet iedereen even blij is met de komst van dit roofdier. De kinderen voeren een onderzoekje uit door klasgenootjes te interviewen en verwerken dit op een creatieve manier.

Michael Christopher Brown / National Geographic Stock / WWF-Canada

Video: Hoe vind je een wolf?

Wil je nog meer weten over de wolf in Nederland? Bekijk dan deze video van Schooltv. Hierin neemt wolvenspoorzoeker Jaap jullie mee op pad, op zoek naar wolvensporen in het bos. Hij vertelt meer over het gedrag van de wolf. Verrijk je les met deze video!

Wil je meer lessen Toekomstkunde?

Meld je gratis aan voor de lessen en ontvang direct toegang tot meer dan 30 werkbladen. Daarnaast ontvang je in iedere reguliere lesweek een nieuwe les in je mailbox.