www.JSGrove.com / WWF
toekomstkunde

Het klimaat verandert

Les 5: Toekomstkunde over smeltende gletsjers en de stijgende zeespiegel.

Het klimaat is de laatste tijd vaak in het nieuws. Wat verandert er aan het klimaat? Hoe komt dat? En wat kunnen we er tegen doen? Toekomstkunde haakt aan op het onlangs verschenen VN-rapport waaruit blijkt dat gletsjers sneller smelten en de temperatuur op aarde in de laatste jaren hoger is geworden.

LESMATERIAAL VOOR GROEP 5 EN 6

Kinderen leren over gletsjers en wat er gebeurt als er meer water in zee komt. Ze vragen aandacht voor een klimaatthema dat ze het meest aanspreekt, aanhakend bij de klimaatprotesten van de afgelopen weken.

LESMATERIAAL VOOR GROEP 7 EN 8

Kinderen leren dat gletsjers smelten en dat de zeespiegel stijgt. Ze blikken vooruit naar de toekomst; wat zijn de gevolgen van klimaatverandering voor de lange termijn? Met een interview trekken ze hun eigen conclusie.

Vliegende adelaar (Haliaeetus albicilla)

Vlieg mee met een arend

Verrijk je les met een video! In de Alpen hebben mensen een camera geplaatst op een arend. Je ziet de arend op grote hoogte vliegen over de bergen. De makers willen met het filmpje aandacht vragen voor klimaatverandering, omdat het blijkt dat er steeds minder sneeuw ligt in de Alpen.

Bekijk de video hier.

Achtergrondinformatie van WWF

De toekomst van de ijsbeer: goed én slecht nieuws

De ijsbeerexperts van de International Union for the Conservation of Nature (IUCN) maakte onlangs de resultaten bekend van een uitgebreid ijsbeeronderzoek. De uitkomsten tonen de huidige situatie van verschillende ijsbeerpopulaties.
Meer info

Natuurontwikkeling voor bevaarbaarheid rivieren

Grootschalige natuurontwikkelling langs de rivieren helpt voorkomen dat de binnenvaart bij frequentere droogteperiodes letterlijk vastloopt. Het plan Ruimte voor Levende Rivieren wordt vandaag aangeboden aan minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat. Het plan is uitgewerkt met andere partijen, waaronder de binnenvaart, klei-, zand- en grindwinning, recreatie en landbouw.
Meer info

2050: een ijsvrije Noordpool?

De cryosfeer – alle delen op onze aarde die bevroren zijn door ijs, sneeuw of gletsjers – dreigt te verdwijnen. Opwarming en toenemende druk van menselijke activiteiten zoals visserij en vervuiling zorgen ervoor dat deze gebieden in rap tempo veranderen. Het lijkt voor velen een ver-van-mijn-bed-show, maar wat er in de cryosfeer gebeurt heeft groot effect op andere delen in de wereld en ook op ons.
Meer info

Kies in Nederlandse delta voor natuur om klappen van klimaatverandering op te vangen

Het Wereld Natuur Fonds roept minister Cora van Nieuwenhuizen op naar aanleiding van het nieuwe rapport van de Global Commission in Adaptation om in het Deltaprogramma de daad bij het woord te voegen en te kiezen voor natuurlijke oplossingen om de gevolgen van klimaatverandering op te vangen.
Meer info

Minister Schouten: kom in actie want de koraalriffen in Caribisch Nederland sterven!

Minister Schouten van Landbouw Natuur en Voedselkwaliteit, bezoekt deze week de eilanden van Caribisch Nederland. De urgente kwestie die hier speelt is sterfte van de koraalriffen. De riffen sterven langzaam af, met name door klimaatverandering en vervuiling. En ook overbevissing en kustontwikkeling hebben zeer negatieve effecten op de gezondheid van koraalriffen. WWF vraagt de minister om in actie te komen voordat het te laat is.
Meer info

WWF: EU neem leidersrol in natuurherstel en -bescherming

Toekomstige Nederlandse Europarlementariërs moeten voor een leidersrol van de Europese Unie bij natuurherstel en bescherming gaan strijden. Dat was de inzet van WWF tijdens het Groene Verkiezingsdebat 16 mei in Den Haag van IUCN NL, Natuurmonumenten en het Wereld Natuur Fonds.
Meer info

Andere Toekomstkunde-lessen

Iedere week verschijnt er een nieuwe les, bekijk het overzicht!