toekomstkunde20-21

Vaker warmer weer

Les 38: Toekomstkunde over het warme weer in september. Kinderen leren dat het gemiddeld steeds warme wordt op aarde.

30 graden in september?

Op 15 september 2020 werden er in het hele land temperaturen van boven de 30 graden gemeten. Sinds 1901 is dat 5 keer eerder voorgekomen, waarvan 3 keer in de laatste 7 jaar.

Dat onze aarde opwarmt is een feit. Met gegevens uit het verledenkunnen wetenschappers dit aantonen. Deze les van Toekomstkunde gaat daar verder op in. Kinderen maken kennis met data en cijfers over de temperatuur door de jaren heen en verwerken dit zelf in een creatieve grafiek.

LESMATERIAAL VOOR GROEP 5 EN 6

Kinderen leren dat het warmer wordt in Nederland en vormen daar een eigen mening over. Ze bestuderen een tabel met temperatuurcijfers en ontdekken dat de temperatuur gemiddeld oploopt sinds 1980. Met de verkregen cijfers maken ze een eigen visualisatie om aan te tonen dat het warmer wordt.

LESMATERIAAL VOOR GROEP 7 EN 8

Kinderen denken na over klimaatverandering en vormen hun mening. Ze bestuderen een tabel met veel data over gemiddele temperaturen in Nederland. Deze informatie verwerken ze in een eigen grafiek of visualisatie, die duidelijk maakt dat het warmer wordt in Nederland.

Bijzondere visualisaties

Met deze les wordt creativiteit bij kinderen gestimuleerd. Neem van te voren even de tijd om uit te zoeken hoe jullie de gegevens uit de databronnen op het werkblad leuk en visueel aantrekkelijk kunnen maken. 

Er zijn op internet (via Google) veel voorbeelden beschikbaar van visulisaties met bijvoorbeeld LEGO, knikkers of allerdaagse voorbeelden.

Tabel opdracht 4 voor de les van groep 5/6

Tabel opdracht 4 voor de les van groep 7/8

Achtergrondinformatie van WWF

National Geographic Stock / Tyrone Turner / WWF

Klimaatverandering

Jaar na jaar worden er onheilspellende warmterecords gebroken. De strijd tegen klimaatverandering draait in een hogere versnelling, maar schiet nog te kort. Met de huidige internationale klimaatplannen gaan we richting een wereldwijde opwarming van 3,2°C. Een dergelijke temperatuurstijging heeft desastreuze gevolgen voor mens en natuur.
Meer info
wwf

Baanbrekend rapport van WWF en het Rode Kruis toont aan hoe de natuur levens kan redden

Natuurvernietiging heeft een enorme impact op de biodiversiteit in de Amazone en de Cerrado. Veel diersoorten verloren al tussen de 25 en 65 procent van hun oorspronkelijke verspreidingsgebied. Dit blijkt uit onderzoek van WWF Brazilië.
Meer info
naturepl.com / Inaki Relanzon / WWF

IPCC: Stop met klimaatvernietigende investeringen, investeer nu in klimaatoplossingen

De huidige investeringen in klimaatvernietigende activiteiten moeten zo snel mogelijk worden gestopt en dat geld moet aan oplossingen worden besteed die de CO2-uitstoot verminderen. We kunnen 40% uitstootvermindering bereiken die nodig is om de doelstellingen van het Klimaatakkoord van Parijs te bereiken met energiebesparende maatregelen. Eén van de belangrijkste conclusies uit het vandaag verschenen IPCC-rapport is dat de komende acht jaar cruciaal zijn om met deze maatregelen en oplossingen aan de slag te gaan.
Meer info
Global Warming Images / WWF

De Noordpool: een nieuwe zonbestemming?

Een blauwe lucht, een stralende zon, en een thermometer die 35 graden aangeeft. Iedereen in Nederland zoekt verkoeling en zucht onder de hitte. En dan is het pas maart! Het klinkt surrealistisch, maar dit is precies wat er in het Noordpoolgebied gebeurt. Het gebied zou langzaam moeten ontwaken uit de winterperiode nu de dagen langer worden. In plaats daarvan kampt deze koude, witte wereld met een hittegolf waardoor de temperaturen 30 graden hoger liggen dan normaal. Wat is er aan de hand?
Meer info

NPO 3FM Serious Request met Wereld Natuur Fonds in actie tegen klimaatverandering

De klimaatcrisis is een feit en daarom komt 3FM Serious Request dit jaar voor het Wereld Natuur Fonds in actie tegen klimaatverandering. Dat gebeurt door aandacht te vragen voor de regenwouden van Zuid-Amerika: die bossen vormen een groen schild dat de hele aarde beschermt tegen te snelle opwarming.
Meer info
Ante Gugić

De ‘Amazone van Europa’

Vandaag roept UNESCO het Mur-Drava-Donau-gebied uit als het eerste biosfeerreservaat ter wereld. Het strekt zich uit over maar liefst 5 landen. Met de huidige klimaatcrisis en de aanzienlijke afname van de biodiversiteit, vertegenwoordigt dit een historische stap in de opbouw van een nieuw tijdperk voor mens en natuur in Europa.
Meer info

Leerkrachtenpagina

Bekijk alle Toekomstkunde-lessen of stuur een onderwerp in voor een nieuwe les!