Hoop voor de neushoorns

Toekomstkunde les 3

Martin Harvey / WWF

Reusachtig als ze zijn struinen ze over de vlaktes van Afrika. En ook in Azië zijn ze te vinden, maar door stroperij worden neushoorns ernstig bedreigd. Van de noordelijke witte neushoorn zijn er alleen nog vrouwtjes in leven Wetenschappers zijn bezig om een embryo te maken van deze neushoornsoort (met zaad van een overleden mannetje), om zo hopelijk uitsterven te voorkomen!

Groep 5 en 6

Kinderen maken kennis met dit grote landdier en leren dat wetenschappers bezig zijn om neushoorns te redden van uitsterving, door op een speciale manier een baby-neushoorn te maken. Voor die neushoorn maken ze alvast een geboortekaartje.

Extra informatie bij deze les

Opdracht 1

Laat kinderen de gesprekjes die ze hebben bedacht voorlezen aan de groep. Wat zijn de leukste? Als er meer tijd is, kunnen ze de uitspraken ook als spreekwolkjes bij een foto van de twee neushoorns plakken, of twee neushoorns tekenen en de teksten erbij zetten.

Opdracht 2

De bron is hier te vinden. Het is een interview van Janouk met neushoorn-expert Christiaan van WWF. Kinderen kunnen ook zelf naar de pagina wwf.nl/bron gaan en op de juiste les klikken.

Opdracht 4

Bespreek klassikaal de manier waarop de neushoorn-baby wordt ‘gemaakt’. Is het duidelijk voor de kinderen? Wat vinden ze ervan? Luister eventueel klassikaal nog een keer naar het interview.

Kort samengevat is dit de conclusie: Er is geen mannetje meer van de noordelijke witte neushoorn. Van het laatste witte mannetje zijn de zaadcellen bewaard. Van een van de vrouwtjes komt de eicel. Als alles goed gaat, wordt de baby-neushoorn (embryo) ingebracht in de buik van een andere zuidelijke witte neushoorn, waar de baby hopelijk verder groeit en ter wereld komt.

Opdracht 5

Laat de kinderen hun geboortekaartje ook echt op een A5-briefkaart maken. Het kan ook leuk zijn om alle kaartjes op te hangen of bij elkaar te leggen. Bespreek het eventueel ook na. Wie heeft het leukste/mooiste/grappigste kaartje? Hebben ze ook al een leuke naam bedacht?

Brent Stirton / Getty Images / WWF-UK

Groep 7 en 8

Kinderen leren over de neushoorn en krijgen een beeld bij het uitsterven van diersoorten. Ze maken een paspoort van een uitgestorven soort en denken na over wat we kunnen doen om soorten in de toekomst niet te laten uitsterven.

Extra informatie bij deze les

Opdracht 2

De bron is hier te vinden. Het is een interview van Janouk met neushoorn-expert Christiaan van WWF. Kinderen kunnen ook zelf naar de pagina wwf.nl/bron gaan en op de juiste les klikken.

Bespreek klassikaal de manier waarop neushoorn-baby wordt ‘gemaakt’. Is het duidelijk voor de kinderen? Wat vinden ze ervan? Luister eventueel samen nog een keer naar het interview.

Opdracht 4

Voorbeelden van uitgestorven dieren zijn: de Dodo, Mammoet, Olifantsvogel, Quagga, Gouden Pad, Oeros, Reuzenhert, Reuzenalk, Megalodon, Sabeltandtijger. Ook dinosaurussen zijn natuurlijk uitgestorven.

Opdracht 5

Voor deze opdracht is het printblad nodig. Dit is de laatste pagina van het werkblad. Laat kinderen hier zelf naar informatie zoeken. Help ze eventueel op weg.

Andere berichten van WWF over dit onderwerp

Elke van Gils

Vier zwarte neushoorns verhuizen naar nieuw leefgebied

Vier zwarte neushoornstieren zijn in noordelijk Kwa-Zulu Natal in Zuid-Afrika verhuisd naar een nieuw leefgebied.
Meer info

Neushoorns in Nepal in de lift: +16%

De populatie neushoorns in Nepal laat een veelbelovende toename zien. Sinds 2015 is het aantal neushoorns gestegen van 650 naar maar liefst 752, een toename van 16 procent. Dit blijkt uit de resultaten van de National Rhino Count 2021 die liep van 22 maart tot 10 april.
Meer info

Neushoornstroperij in Zuid-Afrika afgenomen, met ‘dank’ aan corona

In 2020 zijn er in Zuid-Afrika 394 neushoorns gedood om hun hoorn, een afname van 33 procent vergeleken met de 594 in 2019. Het is het zesde jaar op rij dat er minder neushoorns zijn gestroopt in het land. Hoewel dit welkom nieuws is, is het duidelijk dat dit komt door de strenge lockdowns die ook de bewegingsvrijheid van stropers en smokkelaars beperkten.
Meer info
Sharon Haussmann

Goed nieuws over de zwarte neushoorn

In 2003 ging het Black Rhino Range Expansion Project (BRREP) van WWF van start en nu, bijna 20 jaar later, is goed te zien dat al het harde werk niet voor niets is geweest. De Internationale Unie voor Natuurbescherming IUCN heeft onlangs laten weten dat het aantal zwarte neushoorns is gestegen van 2500 in de jaren ’90 tot 5600 anno 2020.
Meer info
Kyle de Nobrega

Populatie zwarte neushoorns in Malawi krijgt impuls

17 zwarte neushoorns zijn deze week verhuisd van Zuid-Afrika naar Liwonde National Park in Malawi. Dit was de eerste internationale verhuizing, samen met African Parks, de Malawiaanse overheid en partners uit Zuid-Afrika. De bedoeling is om de aanwas van de populatie zwarte neushoorns in Malawi een impuls te geven.
Meer info

Eerste jaar Sumatran Rhino Rescue succesvol

Een jaar geleden werd de Sumatran Rhino Rescue Alliantie opgericht om de Sumatraanse neushoorn te behoeden voor uitsterven. Het reddingsprogramma richt zich op het vangen en fokken van een aantal van de laatste 80 Sumatraanse neushoorns die er nog zijn op Borneo en Sumatra.
Meer info

Lessenoverzicht

Bekijk de andere lessen van Toekomstkunde.