Hoop voor de neushoorns
Toekomstkunde les 3
Reusachtig als ze zijn struinen ze over de vlaktes van Afrika. En ook in Azië zijn ze te vinden, maar door stroperij worden neushoorns ernstig bedreigd. Van de noordelijke witte neushoorn zijn er alleen nog vrouwtjes in leven Wetenschappers zijn bezig om een embryo te maken van deze neushoornsoort (met zaad van een overleden mannetje), om zo hopelijk uitsterven te voorkomen!
Groep 5 en 6
Kinderen maken kennis met dit grote landdier en leren dat wetenschappers bezig zijn om neushoorns te redden van uitsterving, door op een speciale manier een baby-neushoorn te maken. Voor die neushoorn maken ze alvast een geboortekaartje.
Extra informatie bij deze les
Laat kinderen de gesprekjes die ze hebben bedacht voorlezen aan de groep. Wat zijn de leukste? Als er meer tijd is, kunnen ze de uitspraken ook als spreekwolkjes bij een foto van de twee neushoorns plakken, of twee neushoorns tekenen en de teksten erbij zetten.
De bron is hier te vinden. Het is een interview van Janouk met neushoorn-expert Christiaan van WWF. Kinderen kunnen ook zelf naar de pagina wwf.nl/bron gaan en op de juiste les klikken.
Bespreek klassikaal de manier waarop de neushoorn-baby wordt ‘gemaakt’. Is het duidelijk voor de kinderen? Wat vinden ze ervan? Luister eventueel klassikaal nog een keer naar het interview.
Kort samengevat is dit de conclusie: Er is geen mannetje meer van de noordelijke witte neushoorn. Van het laatste witte mannetje zijn de zaadcellen bewaard. Van een van de vrouwtjes komt de eicel. Als alles goed gaat, wordt de baby-neushoorn (embryo) ingebracht in de buik van een andere zuidelijke witte neushoorn, waar de baby hopelijk verder groeit en ter wereld komt.
Laat de kinderen hun geboortekaartje ook echt op een A5-briefkaart maken. Het kan ook leuk zijn om alle kaartjes op te hangen of bij elkaar te leggen. Bespreek het eventueel ook na. Wie heeft het leukste/mooiste/grappigste kaartje? Hebben ze ook al een leuke naam bedacht?
Groep 7 en 8
Kinderen leren over de neushoorn en krijgen een beeld bij het uitsterven van diersoorten. Ze maken een paspoort van een uitgestorven soort en denken na over wat we kunnen doen om soorten in de toekomst niet te laten uitsterven.
Extra informatie bij deze les
De bron is hier te vinden. Het is een interview van Janouk met neushoorn-expert Christiaan van WWF. Kinderen kunnen ook zelf naar de pagina wwf.nl/bron gaan en op de juiste les klikken.
Bespreek klassikaal de manier waarop neushoorn-baby wordt ‘gemaakt’. Is het duidelijk voor de kinderen? Wat vinden ze ervan? Luister eventueel samen nog een keer naar het interview.
Voorbeelden van uitgestorven dieren zijn: de Dodo, Mammoet, Olifantsvogel, Quagga, Gouden Pad, Oeros, Reuzenhert, Reuzenalk, Megalodon, Sabeltandtijger. Ook dinosaurussen zijn natuurlijk uitgestorven.
Voor deze opdracht is het printblad nodig. Dit is de laatste pagina van het werkblad. Laat kinderen hier zelf naar informatie zoeken. Help ze eventueel op weg.