Wayne Boyd
toekomstkunde

Hoop voor de neushoorns

Les 3: Toekomstkunde over de twee laatste noordelijke witte neushoorns.

Deze week in Toekomstkunde: neushoorns! Reusachtig als ze zijn struinen ze over de vlaktes van Afrika. En ook in Azië zijn ze te vinden. Door stroperij worden ze ernstig bedreigd. Van de noordelijke witte neushoorn zijn er nog maar twee vrouwtjes in leven. Wetenschappers zijn bezig om een embryo te maken van deze neushoornsoort (met zaad van een overleden mannetje), om zo hopelijk uitsterven te voorkomen. Daar gaan we deze week verder op in.

LESMATERIAAL VOOR GROEP 5 EN 6

Kinderen maken kennis met een van de grootste landdieren ter wereld en leren dat wetenschappers bezig zijn om neushoorns te redden van uitsterving, door op een speciale manier een baby-neushoorn te maken. Voor die neushoorn maken ze een geboortekaartje.

LESMATERIAAL VOOR GROEP 7 EN 8

Kinderen leren over de neushoorn en krijgen een beeld bij het uitsterven van diersoorten. Ze maken een paspoort van een uitgestorven soort en gaan daar bij in op de vraag wat we kunnen doen om soorten in de toekomst niet te laten uitsterven.

Witte neushoorn in Kenya

Dag van de neushoorn!

Zondag 22 september was het 'Wereld Neushoorn dag'. Reden genoeg om dit bijzondere dier wat extra aandacht te geven. Laat na afloop van de les bijvoorbeeld een filmpje zien, of ga creatief aan de slag.

Voor een extra verwerkingsopdracht kun je kinderen een neushoorn laten kleien. Schoolklei is vaak al de juiste kleur.

Achtergrondinformatie van WWF

Goed nieuws over de zwarte neushoorn

In 2003 ging het Black Rhino Range Expansion Project (BRREP) van WWF van start en nu, bijna 20 jaar later, is goed te zien dat al het harde werk niet voor niets is geweest. De Internationale Unie voor Natuurbescherming IUCN heeft onlangs laten weten dat het aantal zwarte neushoorns is gestegen van 2500 in de jaren ’90 tot 5600 anno 2020.
Meer info

Populatie zwarte neushoorns in Malawi krijgt impuls

17 zwarte neushoorns zijn deze week verhuisd van Zuid-Afrika naar Liwonde National Park in Malawi. Dit was de eerste internationale verhuizing, samen met African Parks, de Malawiaanse overheid en partners uit Zuid-Afrika. De bedoeling is om de aanwas van de populatie zwarte neushoorns in Malawi een impuls te geven.
Meer info

Eerste jaar Sumatran Rhino Rescue succesvol

Een jaar geleden werd de Sumatran Rhino Rescue Alliantie opgericht om de Sumatraanse neushoorn te behoeden voor uitsterven. Het reddingsprogramma richt zich op het vangen en fokken van een aantal van de laatste 80 Sumatraanse neushoorns die er nog zijn op Borneo en Sumatra.
Meer info

Zwarte neushoorn-project verhuist 200e neushoorn

Voor de twaalfde keer is een aantal zwarte neushoorns in Zuid-Afrika verhuisd naar een nieuw leefgebied. Onder deze 20 verhuisde neushoorns bevond zich de 200e die sinds de start van het programma 16 jaar geleden is ‘getransloceerd’. BRREP, het Black Rhino Range Expansion Project van WWF, zoekt actief naar nieuwe leefgebieden waar de ernstig bedreigde zwarte neushoorn genoeg ruimte en voedsel heeft om de populatie te laten groeien.
Meer info

Maleisië verliest zijn laatste Sumatraanse neushoornman

Tam, het laatste Sumatraanse neushoornmannetje van Maleisië is overleden. Hij leefde al jaren in gevangenschap in de jungle van Saba op Borneo, samen met Iman, een vrouwtje.
Meer info

Afrikaanse neushoorn nog steeds in gevaar, ondanks afname stroperij

Het aantal gestroopte neushoorns sinds 2017 is gedaald. In 2018 zijn er 259 minder neushoorns gestorven dan in het jaar ervoor. In totaal zijn er nog altijd 769 neushoorns gedood voor hun hoorn, en de bedreiging voor de neushoorn is nog niet geweken.
Meer info

Andere Toekomstkunde-lessen

Iedere week verschijnt er een nieuwe les, bekijk het overzicht!