Meer bos voor de jaguar

Les 25: Toekomstkunde over de jaguar. Kinderen leren hoe bijzonder dit roofdier is en hoe we bedreigingen als ontbossing kunnen tegengaan.

  • Deze les kan goed thuis uitgevoerd worden!
Grote stapels houtkap Global Warming Images / WWF

Ontbossing

Elke twee seconden verdwijnt er op de wereld een stuk bos zo groot als een voetbalveld. Hierdoor verliest de jaguar zijn thuis. Zijn leefgebied wordt in steeds kleinere stukjes geknipt. Afgesloten zijn van soortgenoten is daar een pijnlijk gevolg van.

Gelukkig zijn er oplossingen! WWF helpt de jaguar door zijn bos te beschermen en nieuwe bossen aan te leggen. Dat ontdekken kinderen met deze les.

 

 

LESMATERIAAL VOOR GROEP 5 EN 6

Kinderen leren over het leefgebied van de jaguar: het regenwoud. Vervolgens stappen ze in de huid van een ranger en denken ze na over hoe bossen beschermd kunnen worden. Met een creatieve opdracht ontwerpen kinderen een poster om aandacht te vragen voor de jaguar.

 

LESMATERIAAL VOOR GROEP 7 EN 8

Kinderen leren over het tropisch regenwoud: het thuis van de jaguar en duizenden andere dieren. Ze ontdekken dat de jaguar bedreigd wordt door ontbossing en gaan aan de slag met oplossingen. Vervolgens tekenen ze een stripverhaal om de noodzaak van het beschermen van de jaguar duidelijk te maken.

In actie!

Kinderen kunnen deze maand in actie komen voor de jaguar, met de speciale actie Jaguars United!

Ze kunnen zelf een actiepagina aanmaken en leuke opdrachten uitvoeren om zo geld in te zamelen tegen ontbossing en te helpen aan het herstel van kwetsbaar bos.

Meer info over Jaguars United

Achtergrondinformatie van WWF

Emmanuel Rondeau / WWF France

Latijns-Amerikaanse regeringen moeten aan de bak voor de jaguar

WWF lanceerde op 3 februari de internationale #JaguarKing-campagne om 14 regeringen in Latijns-Amerika aan te sporen om hun belofte over de Jaguar Roadmap 2030 na te komen. Deze routekaart werd in 2018 van kracht om de grootste katachtige van Amerika en zijn leefgebied beter te beschermen en om gemeenschappen in jaguargebieden te helpen om samen te leven met de jaguar. Drie jaar na het commitment van de landen zijn echter nog nauwelijks vorderingen gemaakt.
Meer info

‘Zero deforestation’ in het Atlantisch Regenwoud in Paraguay

Het parlement is akkoord gegaan met de verlenging van de Atlantic Forest Law. Reden voor een klein feestje voor WWF en een coalitie van zo’n 60 natuur-, milieu- en gezondheidsorganisaties die zich inzetten voor dit belangrijke gebied. Het moratorium op ontbossing is een overwinning voor het Atlantisch Woud en de mensen die ervan afhankelijk zijn.
Meer info
Marizilda Cruppe / WWF-UK

Bijna 1.2 miljoen burgers willen Europese Bossenwet om wereldwijde ontbossing te stoppen

Meer dan een miljoen (1.193.652) Europeanen, waaronder veel Nederlanders, roepen de EU op om te zorgen voor een ambitieuze Bossenwet, waardoor alleen nog ontbossingsvrije producten op de Europese markt zijn toegestaan. Niet eerder hebben zo veel burgers zich tijdens een zogenoemde publieksconsultatie van de Europese Commissie uitgesproken over een natuurthema. De oproepen worden maandag aangeboden aan minister Schouten (LNV) en Eurocommissaris Timmermans.
Meer info
Greg Armfield / WWF-UK

Ontbossing Braziliaanse Amazone op hoogste niveau sinds 2008

Uit satellietdata van het Braziliaanse ruimteagentschap INPE blijkt dat in de periode van augustus 2019 tot eind juli 2020 11.000 vierkante kilometer Amazonebos verloren is gegaan. In de afgelopen 12 jaar is de ontbossing in het Braziliaanse deel van de Amazone niet zo hoog geweest als nu. “Hoe veel rampjaren kan de Amazone nog hebben?”
Meer info
Andre Zumak / WWF Brazil

Recordaantal branden in de Amazone en Pantanal

Oktober wordt een van de ergste maanden in de geschiedenis van branden in de Braziliaanse Amazone en Pantanal. Uit de cijfers die het nationale instituut voor ruimteonderzoek van Brazilië (INPE) publiceerde, blijkt dat het aantal uitbraken toenam ten opzichte van oktober vorig jaar. In oktober van dit jaar waren er 17.326 branden in de Amazone, vorig jaar waren dat er 7855. Ook de situatie in het grootste wetland ter wereld, de Pantanal, is verslechterd; er waren in oktober dit jaar 2.856 uitbraken ten opzichte van 2.430 in 2019.
Meer info
Evelyn Pfeiffer

Sterke EU-bossenwet moet wereldwijde ontbossing stoppen

De Europese Unie is nog altijd één van de topimporteurs van soja, palmolie en hout uit gebieden waarvoor vaak bossen en andere waardevolle natuurgebieden zijn vernietigd. Europa heeft geen wetgeving tegen ontbossing. Vanaf vandaag kunnen alle Europeanen aan de Europese Commissie laten weten dat er een krachtige wet moet komen die ervoor zorgt dat uitsluitend ontbossingsvrije producten de EU bereiken. Meer dan 100 natuur- en mensenrechtenorganisaties in Europa zijn daarom de campagne #Together4Forests gestart.
Meer info