Meer bos voor de jaguar

Les 25: Toekomstkunde over de jaguar. Kinderen leren hoe bijzonder dit roofdier is en hoe we bedreigingen als ontbossing kunnen tegengaan.

  • Deze les kan goed thuis uitgevoerd worden!

Ontbossing

Elke twee seconden verdwijnt er op de wereld een stuk bos zo groot als een voetbalveld. Hierdoor verliest de jaguar zijn thuis. Zijn leefgebied wordt in steeds kleinere stukjes geknipt. Afgesloten zijn van soortgenoten is daar een pijnlijk gevolg van.

Gelukkig zijn er oplossingen! WWF helpt de jaguar door zijn bos te beschermen en nieuwe bossen aan te leggen. Dat ontdekken kinderen met deze les.

 

 

LESMATERIAAL VOOR GROEP 5 EN 6

Kinderen leren over het leefgebied van de jaguar: het regenwoud. Vervolgens stappen ze in de huid van een ranger en denken ze na over hoe bossen beschermd kunnen worden. Met een creatieve opdracht ontwerpen kinderen een poster om aandacht te vragen voor de jaguar.

 

LESMATERIAAL VOOR GROEP 7 EN 8

Kinderen leren over het tropisch regenwoud: het thuis van de jaguar en duizenden andere dieren. Ze ontdekken dat de jaguar bedreigd wordt door ontbossing en gaan aan de slag met oplossingen. Vervolgens tekenen ze een stripverhaal om de noodzaak van het beschermen van de jaguar duidelijk te maken.

In actie!

Kinderen kunnen deze maand in actie komen voor de jaguar, met de speciale actie Jaguars United!

Ze kunnen zelf een actiepagina aanmaken en leuke opdrachten uitvoeren om zo geld in te zamelen tegen ontbossing en te helpen aan het herstel van kwetsbaar bos.

Meer info over Jaguars United

Achtergrondinformatie van WWF

Coronavirus en nieuwe wetgeving leiden tot record ontbossing in Brazilië

Het jaar 2020 is nog niet eens halverwege, en nu al is er een record gebroken. In de Braziliaanse Amazone werd dit jaar een natuurgebied van 120.000 hectare ontbost
Meer info

Evenwicht tussen natuur en mens voorkomt ziektes

Bossen: we kunnen niet zonder ze. Ze zuiveren de lucht en het water, ze verlagen de omgevingstemperatuur, verlagen ons stressniveau, bieden onderdak en leveren bouwmateriaal. Ook zorgen ze voor voedsel en medicijnen, en daarmee zijn ze cruciaal voor onze gezondheid. Helaas verdwijnen bossen in hoog tempo, dit brengt grote risico’s met zich mee. Er bestaat namelijk een grote samenhang tussen het verdwijnen van bossen en het ontstaan van nieuwe ziektes.
Meer info

Ons ingrijpen in ecosystemen en de verspreiding van ziektes

De manier waarop mensen ingrijpen in de natuur, zoals ontbossing en aantasting van natuurlijke leefgebieden voor landbouw, mijnbouw en infrastructuur, kan volgens de auteurs van het WWF-rapport De vernietiging van de natuur en de opkomst van pandemieën verantwoordelijk worden gehouden voor bijna de helft van nieuwe zoönoses zoals COVID-19.
Meer info

Bericht uit het veld

Op dit moment staat de wereld op zijn kop. Het corona-virus grijpt nog steeds hard om zich heen, en maakt tot ons grote verdriet veel slachtoffers.

Iedereen wordt geraakt door deze wereldwijde crisis. Scholen zijn dicht, restaurants sluiten de deuren, de straten zijn leeg: ons leven is compleet veranderd.
Meer info

Het coronavirus: hoe bossen de bron én oplossing zijn

‘s Werelds oudste bossen: ze vormen het hart van de natuur en herbergen miljoenen soorten. Het grootste deel van deze diversiteit is onbekend en microscopisch klein. Voor een bioloog vormen deze oude bossen natuurlijke schatten, waar nog ontelbare nieuwe soorten te ontdekken zijn. Voor een epidemioloog vormen ze een mogelijke bron van nieuwe en gevaarlijke ziekteverwekkers. Biodiversiteit gaat namelijk niet alleen over de schattige of mooie dieren.
Meer info

De COVID-19 pandemie en het belang van een goed werkend ecosysteem

In het onlangs uitgebrachte rapport De vernietiging van de natuur en de opkomst van pandemieën onderzocht WWF de oorzaken van de COVID-19 pandemie die onze planeet in zijn greep heeft. Het beschrijft het verband tussen de vernietiging van natuurlijke ecosystemen, de handel in wilde dieren en het verschijnen en verspreiden van besmettelijke ziekten die door dieren zijn overgebracht zoals COVID-19. Het rapport geeft ook aan hoe we de gezondheid van de mens beter kunnen beschermen door de biodiversiteit beter te beschermen.
Meer info