Adam Dederer
toekomstkunde19-20

Australië staat in brand

Les 14: Toekomstkunde over de bosbranden in Australië en de impact op dieren zoals de koala.

Shutterstock / Spill Photography / WWF

Hulp voor de koala

Bosbranden teisteren Australië. Geschat wordt dat een miljard dieren zijn omgekomen sinds het uitbreken van de branden. Waarom is het zo lastig om het vuur te bestrijden? En hoe kunnen we iconische dieren zoals de kangoeroe en de koala helpen? Ontdek het met deze les!

LESMATERIAAL VOOR GROEP 5 EN 6

Kinderen leren over de koala's. Waar en hoe leven ze? Ze komen erachter wat er nodig is om de dieren uit de vuurzee te redden en steken de koala-verzorgers in Australië een hart onder de riem met een kaartenactie (in de handleiding lees je hoe jullie mee kunnen doen).

LESMATERIAAL VOOR GROEP 7 EN 8

Kinderen leren over dieren in Australië en ontdekken wat de omvang van het probleem is. Waarom zijn de bosbranden zo lastig te blussen? Ze doen onderzoek en maken kaarten waarmee ze de Australische brandweer steunen (in de handleiding lees je hoe julle de kaarten kunnen insturen).

Paul Sudmals

Koala's zijn vaak niet snel genoeg om aan het vuur te ontsnappen

Achtergrondinformatie van WWF

70 procent minder koalas in verbrande gebieden

Het bosbrandenseizoen 2019-2020 in Australië was het ergste sinds mensenheugenis. 12 miljoen hectare natuur ging in vlammen op en bijna 3 miljard dieren - zoogdieren, reptielen, vogels en kikkers - werden gedood of verdreven.
Een nieuw rapport van WWF-Australia laat zien wat de impact van de bosbranden was op koalapopulaties. Uit het rapport bleek dat de bosbranden van 2019-2020 resulteerden in het verlies van ongeveer 71 procent van de koalapopulaties op zes brandlocaties aan de noordkust van New South Wales.
Meer info
Shutterstock / Anna Levan / WWF

Nieuw WWF-rapport: bijna 3 miljard dieren slachtoffer van bosbranden Australië

Begin dit jaar woedden in Australië heftige bosbranden. Uit een nieuw WWF-rapport blijkt dat de schade nog groter is dan aanvankelijk gedacht. Bijna 3 miljard dieren werden getroffen door de branden: 143 miljoen zoogdieren, 2.46 miljard reptielen, 180 miljoen vogels en 51 miljoen kikkers werden gedood, raakten gewond of verloren hun leefgebied.
Meer info

Koala Maryanne weer uitgezet na bosbranden

De hevige bosbranden in Australië begin dit jaar kostten tienduizenden koala’s het leven. Gelukkig wisten sommige kleintjes de vuurzee te overleven, zoals koala Maryanne. RSPCA-dierenarts Claire Philips en koalaverzorger Trudi Timbs vonden haar, ze was pas 12 maanden oud, mager, uitgedroogd en haar pootjes waren verbrand.

Meer info
Paul Fahy

Kuikens bruine raafkaketoe komen uit op verbrand Kangaroo Island

Kangaroo Island werd begin dit jaar zwaar getroffen door vernietigende natuurbranden. Op het eiland leefden zo’n 370 bruine raafkaketoes. Bijna 75% van deze populatie bedreigde vogels had zijn thuis in een 210.000 hectare groot verbrand gebied. Natuurorganisaties vreesden dat de soort voorgoed verdwenen was.
Meer info

Australië: Goed nieuws voor kangoeroe Clover

Veel dieren raakten gewond tijdens de hevige bosbranden in Australië. Gelukkig konden velen ook gered en ondergebracht worden in opvangcentra. De weg naar herstel is lang, maar gelukkig zijn er lichtpuntjes. Ontmoet Clover, een babykangoeroe die bijna omkwam door het vuur en nu weer langzaam opkrabbelt.
Meer info

Australië: maak kennis met de bewoners van de dierenopvang

Hoewel alle branden in Australië gedoofd zijn, wordt het land nog elke dag geconfronteerd met de enorme gevolgen. Niet alleen de grotere en bekende diersoorten, zoals de koala en de kangoeroe, werden hard getroffen, ook veel kleine en minder bekende dieren, zoals vogels en slangen, verloren van de ene op de andere dag hun leefgebied.
Meer info

Leerkrachtenpagina

Bekijk alle Toekomstkunde-lessen of stuur een onderwerp in voor een nieuwe les!