Adam Dederer
toekomstkunde

Australië staat in brand

Les 14: Toekomstkunde over de bosbranden in Australië en de impact op dieren zoals de koala.

Hulp voor de koala

Bosbranden teisteren Australië. Geschat wordt dat een miljard dieren zijn omgekomen sinds het uitbreken van de branden. Waarom is het zo lastig om het vuur te bestrijden? En hoe kunnen we iconische dieren zoals de kangoeroe en de koala helpen? Ontdek het met deze les!

LESMATERIAAL VOOR GROEP 5 EN 6

Kinderen leren over de koala's. Waar en hoe leven ze? Ze komen erachter wat er nodig is om de dieren uit de vuurzee te redden en steken de koala-verzorgers in Australië een hart onder de riem met een kaartenactie (in de handleiding lees je hoe jullie mee kunnen doen).

LESMATERIAAL VOOR GROEP 7 EN 8

Kinderen leren over dieren in Australië en ontdekken wat de omvang van het probleem is. Waarom zijn de bosbranden zo lastig te blussen? Ze doen onderzoek en maken kaarten waarmee ze de Australische brandweer steunen (in de handleiding lees je hoe julle de kaarten kunnen insturen).

Paul Sudmals

Koala's zijn vaak niet snel genoeg om aan het vuur te ontsnappen

Achtergrondinformatie van WWF

Kaketoes geven door branden verwoest Kangaroo Island weer hoop

Gespot: bedreigde bruine raafkaketoes in de zwaar getroffen bossen van Kangaroo Island! Het geeft hoop aan de natuurbeschermers die op het Australische eiland zijn begonnen met het onderzoeken van leefgebieden die door de recente bosbranden ernstig zijn beschadigd.
Meer info

Australië: wilde dieren nog 12 maanden afhankelijk van voedseldroppings

De vele dieren die de heftige bosbranden in Australië overleefden, kampen nu met een groot tekort aan voedsel. Natuurbeschermers vrezen dat veel dieren nog zeker een jaar afhankelijk zijn van voedseldroppings.
Meer info

Australiërs in actie voor hun ernstig bedreigde diersoorten

Steun de Australiërs in hun roep om strengere wetten zodat de bijzondere Australische natuur beter wordt beschermd.
Meer info

TV-actie NPO Zapp Your Planet - SOS Koala

In een week tijd zijn duizenden kinderen in Nederland voor Zapp Your Planet - SOS Koala in actie gekomen.
Meer info

Geen geïsoleerd bosbrandprobleem, maar een breed klimaatprobleem

Meer info

Australië: Speurhonden op zoek naar koala’s

De afgelopen dagen heeft de regen de brandweerlieden geholpen om enige controle te krijgen over de branden in Australië, al is het gevaar nog lang niet geweken. Gesteund door de vele donaties die binnenkomen, zet WWF-Australië ondertussen alles op alles om overlevende dieren op te speuren en te redden. Speciale teams met speurhonden gaan op pad om overlevende koala's te vinden.
Meer info

Andere Toekomstkunde-lessen

Iedere week verschijnt er een nieuwe les, bekijk het overzicht!