Adam Dederer
toekomstkunde

Australië staat in brand

Les 14: Toekomstkunde over de bosbranden in Australië en de impact op dieren zoals de koala.

Hulp voor de koala

Bosbranden teisteren Australië. Geschat wordt dat een miljard dieren zijn omgekomen sinds het uitbreken van de branden. Waarom is het zo lastig om het vuur te bestrijden? En hoe kunnen we iconische dieren zoals de kangoeroe en de koala helpen? Ontdek het met deze les!

LESMATERIAAL VOOR GROEP 5 EN 6

Kinderen leren over de koala's. Waar en hoe leven ze? Ze komen erachter wat er nodig is om de dieren uit de vuurzee te redden en steken de koala-verzorgers in Australië een hart onder de riem met een kaartenactie (in de handleiding lees je hoe jullie mee kunnen doen).

LESMATERIAAL VOOR GROEP 7 EN 8

Kinderen leren over dieren in Australië en ontdekken wat de omvang van het probleem is. Waarom zijn de bosbranden zo lastig te blussen? Ze doen onderzoek en maken kaarten waarmee ze de Australische brandweer steunen (in de handleiding lees je hoe julle de kaarten kunnen insturen).

Paul Sudmals

Koala's zijn vaak niet snel genoeg om aan het vuur te ontsnappen

Achtergrondinformatie van WWF

Geen geïsoleerd bosbrandprobleem, maar een breed klimaatprobleem

Meer info

Australië: Speurhonden op zoek naar koala’s

De afgelopen dagen heeft de regen de brandweerlieden geholpen om enige controle te krijgen over de branden in Australië, al is het gevaar nog lang niet geweken. Gesteund door de vele donaties die binnenkomen, zet WWF-Australië ondertussen alles op alles om overlevende dieren op te speuren en te redden. Speciale teams met speurhonden gaan op pad om overlevende koala's te vinden.
Meer info

Noodhulp wordt op grote schaal ingezet

Veel mensen en dieren worden getroffen door de hevige bosbranden in Australië. Dankzij veel geweldige donateurs, kon het Wereld Natuur Fonds al een miljoen euro aan noodhulp toezeggen aan Australië. En deze noodhulp wordt op grote schaal ingezet.
Meer info

Lotgenoten van de koala en de kangoeroe

De koala en de kangoeroe vormen het gezicht van de dierlijke slachtoffers van de bosbranden in Australië. Iedereen heeft hartverscheurende beelden gezien van hun verbrande neuzen en poten en angstige gedrag. Maar het vuur en verlies van leefgebied en voedsel treft veel meer diersoorten, waaronder een aantal dat al bedreigd was vóór de apocalytische branden uitbraken.
Meer info

1 miljoen voor Australië

Met dank aan de grote betrokkenheid en gulle hand van ruim 100.000 Nederlanders heeft WWF-NL in de afgelopen dagen meer dan 1 miljoen euro opgehaald voor noodhulp aan Australië tijdens de verschrikkelijke bosbranden.
Meer info

Wereldwijde bosbranden

Australië is geen geval op zich, ook andere gebieden werden in 2019 hard getroffen door branden, zoals de Amazone, Siberië en Indonesië. Er is sprake van een snelle wereldwijde toename van allesverzengende branden.
Meer info

Bekijk andere Toekomstkunde-lessen