toekomstkunde

Stop illegale handel

Les 12: Toekomstkunde over illegale handel in beschermde planten en dieren.

Vorige week is er een inleverbak voor voorwerpen van beschermde planten en dieren geopend. Ivoren beeldjes, producten van slangenleer of koraal kunnen daar worden ingeleverd. Maar waarom zou je deze items in moeten leveren? Met deze nieuwe Toekomstkunde-les kun je illegale handel in beschermde dieren en planten behandelen in jouw groep. 

LESMATERIAAL VOOR GROEP 5 EN 6

Kinderen leren over handel in bedreigde dieren en planten. Ze maken een diervriendelijke winterjas en leren dat dierenpatronen ook gemaakt kunnen worden met alternatieve materialen. 

LESMATERIAAL VOOR GROEP 7 EN 8

Kinderen denken na over de verboden handel in bedreigde dieren en planten. Ze bedenken een slogan en ontwerpen een poster om mensen te overtuigen om hun illegale voorwerpen in een speciale inleverbak te gooien.

Achtergrondinformatie van WWF

Nieuwe Rode Lijst: Lichtpunten ondanks biodiversiteitscrisis

De vandaag gepubliceerde update van de Rode Lijst van bedreigde planten- en diersoorten van IUCN laat zien dat bedreigde diersoorten zich ook kunnen herstellen: acht vogelsoorten en twee zoetwatervissen zijn er beter aan toe. Fokprogramma’s gekoppeld aan goed beheer van wilde populaties speelden bij deze successen van natuurbescherming een sleutelrol. Toch staan er weer méér soorten op de lijst van met uitsterven bedreigde soorten, ruim 30.000. En er is toenemend bewijs dat de opwarming van de aarde negatieve effecten heeft op de biodiversiteit.
Meer info

Voorkom illegale handel in voorwerpen van beschermde planten en dieren: lever ze in!

Vandaag is bij het RVO-kantoor in Den Haag het eerste Nederlandse inleverpunt voor voorwerpen van beschermde planten en dieren geopend. Ivoren beeldjes, producten van slangenleer of koraal kunnen daar vanaf nu worden ingeleverd. Dit soort producten kunnen via een erfenis of als souvenir uit het buitenland in het bezit (zijn ge-) komen van mensen. Handel in deze voorwerpen is meestal verboden, dus je kunt er niet zomaar van af. Daarom heeft minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) besloten om een inleverpunt in het leven te roepen.
Meer info

Legale ivoorhandel discussiepunt tijdens CITES

Moet de handel in ivoor weer worden toegestaan? Deze vraag werd de afgelopen dagen behandeld tijdens de bijeenkomst van CITES, het internationale verdrag dat de handel in bedreigde plant- en diersoorten reguleert.
Meer info

China verbiedt binnenlandse ivoorhandel in 2017

Een historisch besluit! Op de valreep van het nieuwe jaar maakt China officieel bekend dat er eind december 2017 een volledig verbod is op de binnenlandse handel in ivoor. WWF en partnerorganisatie TRAFFIC reageren verheugd. Het sluiten van de grootste ivoormarkt ter wereld zal een enorme impuls geven aan het tegengaan van het stropen van olifanten in Afrika.
Meer info

Smokkelaars veroordeeld tot lange straffen

Vorig jaar is een criminele bende opgepakt bij de grens tussen Rusland en China. De smokkelaars hadden veel dierlijke producten bij zich, zoals tijgervachten en berenpoten. Ze zijn nu veroordeeld tot gevangenisstraffen.
Meer info

Afrikaanse neushoorn nog steeds in gevaar, ondanks afname stroperij

Het aantal gestroopte neushoorns sinds 2017 is gedaald. In 2018 zijn er 259 minder neushoorns gestorven dan in het jaar ervoor. In totaal zijn er nog altijd 769 neushoorns gedood voor hun hoorn, en de bedreiging voor de neushoorn is nog niet geweken.
Meer info

Andere Toekomstkunde-lessen

Iedere week verschijnt er een nieuwe les, bekijk het overzicht!