WWF / Maico van Barneveld

Duurzame doeners

Steeds meer kinderen zetten zich in voor een schonere wereld. Vier van hen vertellen hoe zij een bijdrage leveren. Niet praten, maar doen!

 

 

 

 

"Ik wil zo veel mogelijk geld ophalen voor bedreigde dieren"

Lotte (12 jaar) organiseert haar eigen festival.

"Vier jaar geleden collecteerde ik voor het eerst, tijdens de Rangeractie voor de orang-oetang. Het jaar erop hebben we het bij Operatie olifant groter aangepakt. Met mijn buurmeisje Epril heb ik een toneelstuk bij ons in de tuin georganiseerd. We nodigden familie en vrienden uit, iedereen moest een toegangskaartje kopen en in de pauze konden ze iets te drinken halen. Bij de actie voor haaien hebben we zelfs een festival georganiseerd. We hadden in onze tuin een restaurantje en kraampjes met schmink en allerlei leuke spelletjes.

Ik vind het heel belangrijk dat we zo veel mogelijk geld ophalen voor bedreigde diersoorten, zodat we goed voor ze kunnen zorgen. De aarde wordt steeds meer ingenomen door mensen en dat vind ik heel slecht. Ik zou willen dat alle mensen zich realiseren dat de dieren er ook nog zijn!"

Sicco van Grieken

"Ik ben een plastictariër’

Tesse (10) gebruikt geen wegwerpplastic meer.

"‘Vier maanden geleden hoorde ik op school over de plasticsoep. Boyan Slat wil de oceanen opruimen en vertelde in een filmpje dat als wij allemaal geen wegwerpplastic zouden gebruiken, hij dat werk niet zou hoeven doen. Sindsdien eet en drink ik niks meer dat in plastic is verpakt. Ik ben dus een plastictariër.

In het begin was het best moeilijk, want zeventig procent van de producten in supermarkten zit in plastic. Daarom doen wij thuis tegenwoordig vooral boodschappen op de markt en dan nemen we eigen bakjes en katoenen tasjes mee om alles in te doen.

Ik eet geen lolly’s of in plastic verpakte chips meer, maar verder is er niet echt iets wat ik mis. Ik heb posters in ons dorp opgehangen met de tekst: 'Word ook plastictariër!' Ik hoop dat mensen die dat lezen besluiten om ook bij te dragen aan een schonere aarde."

"Deze foto vertelt het verhaal van de plasticsoep"

Dirk (13 jaar) won de WWF-Frans Lanting Photo Award 2018.

‘Mijn winnende foto heb ik gemaakt op het Duitse eiland Helgoland, waar ik met mijn vader was. Er staat een dode jan-van-gent op, die verstrikt is geraakt in plastic netten die in zee drijven. Deze foto vertelt het verhaal van de plasticsoep, een heel groot onderwerp. Het is belangrijk dat er veel aandacht voor is, want ik vind het heel erg dat dieren doodgaan door zwerfafval.

Het liefst fotografeer ik vogels. Ik vind ze leuk omdat ze onvoorspelbaar zijn. Met vossen heb ik ook wel wat. Ik heb in 2016 een andere wedstrijd gewonnen met de foto van een vos, genomen in de Amsterdamse Waterleidingduinen.

Mijn vader is bioloog en natuurfotograaf. Door hem kom ik op veel mooie plekken en hij heeft me geleerd hoe ik moet fotograferen. Wanneer ik een vogel zie, weet ik vaak meteen welk soort het is. Ook dat heb ik aan hem te danken.’

"Van de ene op de andere dag ben ik vegetariër geworden"

Anne (14 jaar) is vegetariër.

"Ik vind het erg dat het milieu achteruitgaat door toedoen van de mens. Een tijdje terug bedacht ik me dat ik iets wil bijdragen aan een betere wereld. Maar hoe? Op YouTube zag ik een filmpje waarin iemand zei dat je het best vegetariër kunt worden. Op dat moment wist ik het! Ik vond vlees sowieso al niet zo lekker en ben van de ene op de andere dag vegetariër geworden.

Soms moet ik me verdedigen. De ouders van een vriendin zijn echte vleeseters en zij vinden het overdreven. Ze zeggen: “Het heeft toch geen zin als één iemand stopt met vlees eten.” Maar als iedereen zo denkt, verandert er nooit iets. Mijn vriendinnen vinden het wel heel knap. Mijn beste vriendin is zelfs flexitariër geworden. Erg leuk dat ik haar heb geïnspireerd."

Komt jouw (klein)kind ook graag in actie voor de natuur?

Rangers komen samen in actie om de natuur en wilde dieren te beschermen. Ze leren alles over reusachtige regenwouden, oogverblindende oceanen en de wonderlijke dierenwereld. Want als we samen goed voor de natuur zorgen, zorgt de natuur goed voor ons. Al voor € 3,95 per maand wordt je (klein)kind een echte natuurbeschermer en ontvangen jullie 6 keer per jaar magazine Rangers Junior, Rangers Report of Rangers World (afhankelijk van de leeftijd), gratis entree bij de leukste uitjes en een leuk welkomstcadeau.