Martin Harvey / WWF

De sneeuwluipaard heeft onze bescherming nodig

Hun verre, afgeleden leefgebieden zijn dichterbij gekomen.

 • Bouwen aan beschermde gebieden
 • Onderzoek
 • Duurzame economische activiteiten stimuleren

Wat doet WWF om de sneeuwluipaard te beschermen?

Er moeten dringende stappen ondernomen worden om de bedreigde sneeuwluipaarden te redden. In de Himalaya en Mongolië werkt ons team al enkele jaren samen met de regering en de lokale bevolkingen om de leefomgeving van de katachtigen te beschermen en de conflicten met de veehouders te beperken.

WWF Mongolia

Hoe we de sneeuwluipaard kunnen beschermen

 • 1

  Beschermde gebieden

  Als WWF bouwen we aan een netwerk van beschermde gebieden waarin de natuur onaangetast kan blijven. Op die manier kunnen we ervoor zorgen dat er genoeg eten is voor grazers en daarmee voldoende prooidieren voor de sneeuwluipaarden zijn. We helpen partners en overheden in de regio om de gebieden goed te kunnen beschermen, ook op de lange termijn.

 • 2

  Onderzoek

  We doen onderzoek naar onder andere de sneeuwluipaard en het Argalibergschaap. Dat levert belangrijke informatie op over hun leefgebied en leefwijze. Daarmee kunnen we effectieve beschermingsprogramma’s ontwikkelen voor de gebieden die het belangrijkste zijn voor de luipaarden.

 • 3

  Duurzame economische activiteiten

  We onderzoeken en stimuleren de mogelijkheden voor duurzame economische ontwikkeling in de regio zoals ecotoerisme, duurzame bos- en landbouw. Ook helpen we boeren om hun vee te beschermen tegen aanvallen van de sneeuwluipaard.

Waar zijn we actief?

Ons focusgebied voor de sneeuwluipaard

Gernant Magnin / WWF-Netherlands
Rusland en Mongolië
Rusland en Mongolië
Tussen de Siberische bossen en de woestijn van Mongolië ligt Altai-Sayan; een bergachtig gebied waar veel bijzondere dieren en planten leven.
femke hilderink close-up
Femke Hilderink-Koopmans
Wildlife Expert WWF
"Ik neem jullie mee op avontuur naar de uitgestrekte vlaktes en grillige gebergtes van West-Mongolië waar ik in 2016 was.."
Medewerker Femke

Resultaten en Updates

Mergen Markov

Ex-stropers halen vallen weg zodat sneeuwluipaarden weer veilig kunnen leven

In Rusland zijn foto's gemaakt met wildcamera's van een sneeuwluipaard en haar twee welpjes. Deze foto's zijn gemaakt door ex-stropers, die meehelpen aan de bescherming van sneeuwluipaarden.
Meer info
WWF

In beeld: van stroper naar natuurbeschermer

Jaagden ze eerder nog op sneeuwluipaarden, nu maken 6 Russische ex-stropers deel uit van een natuurbeschermingsproject van WWF-Rusland. Ze zetten hun kennis over de natuur in om de sneeuwluipaard te beschermen. Met cameravallen leggen ze de dieren vast. Bekijk de mooie beelden.
Meer info
Martin Harvey / WWF

Tweede zero poaching-jaar voor sneeuwluipaarden in Mongoolse Altai

In het Altai-Sayangebergte in Mongolië zijn de laatste 2,5 jaar geen sneeuwluipaarden gestroopt!
Meer info

Blijf op de hoogte!

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips, het laatste natuurnieuws van WWF én 10% korting in onze duurzame webshop.

Hartmut Jungius / WWF

Wat kan ik doen?

De natuur heeft jouw hulp nodig

Word donateur

Help mee door de natuur structureel met ons te beschermen voor een vast bedrag per maand. Je ontvangt hierbij een leuk welkomstcadeau. Samen kunnen we werken aan een prachtige wereld vól natuur!