Ola Jennersten / WWF-Sweden

De bedreigingen voor de sneeuwluipaard

Versnipperd leefgebied en conflicten met mensen.

 • Veeteelt
 • Stroperij
 • Versnippering leefgebied

Waarom is de sneeuwluipaard bedreigd?

Hoewel sneeuwluipaarden in verafgelegen gebieden wonen, komen de bedreigingen steeds dichterbij. Een van de oorzaken is landbouw, met name veehouderij rukt steeds verder op. Daardoor raken gebieden overbegraasd en blijft er minder ruimte en eten over voor bijvoorbeeld steenbokken, het favoriete maaltje van de sneeuwluipaard. Daarnaast bedreigen stroperij en mens-dierconflicten deze geheimzinnige ‘Ghost of the mountains’. 

Sanjog Rai / WWF-Nepal

Bedreigingen

 • 1

  Stroperij

  Stroperij en illegale handel in bedreigde dieren vormen een groot probleem. De vraag naar oosterse medicijnen, gemaakt van lichaamsdelen van bijvoorbeeld de sneeuwluipaard, zorgt voor hoge prijzen op de zwarte markt. Hierdoor blijft het erg aantrekkelijk om illegaal te blijven jagen. Ook gaan de huiden van de sneeuwluipaard nog altijd voor veel geld over de toonbank.

  Lees verder
 • 2

  Versnippering van leefgebied

  De plannen voor mijnbouw en de aanleg van wegen, spoorbanen, dammen, energiecentrales en pijpleidingen voor olie en gas stapelen zich op. Hierdoor raakt het gebied niet alleen meer versnipperd maar wordt de wildernis ook steeds toegankelijker voor verdere ontbossing en stroperij. Een akelige vicieuze cirkel die de sneeuwluipaard wel eens fataal kan worden als we niet oppassen. De effecten van klimaatverandering op zijn leefgebied komen daar nog eens bij.

  Lees verder
 • 3

  Mens-dierconflict

  Overbegrazing door grote kuddes schapen kan ervoor zorgen dat de natuurlijke prooidieren van de sneeuwluipaard bij gebrek aan gras te schaars worden. Hij kan dan uitwijken naar huisvee. Als een sneeuwluipaard op zoek naar voedsel geiten of schapen doodt is de kans groot dat de veehouder de boosdoener gaat zoeken en om het leven brengt, uit vergelding en voorzorg. 55% van de sterfte onder sneeuwluipaarden komt door mens-dierconflicten

  Lees verder

Waar zijn we actief?

Ons focusgebied voor de sneeuwluipaard

Gernant Magnin / WWF-Netherlands
Rusland en Mongolië
Rusland en Mongolië
Tussen de Siberische bossen en de woestijn van Mongolië ligt Altai-Sayan; een bergachtig gebied waar veel bijzondere dieren en planten leven.
femke hilderink close-up
Femke Hilderink-Koopmans
Wildlife Expert WWF
"Ik neem jullie mee op avontuur naar de uitgestrekte vlaktes en grillige gebergtes van West-Mongolië waar ik in 2016 was.."
Medewerker Femke

Resultaten en updates

Mergen Markov

Ex-stropers halen vallen weg zodat sneeuwluipaarden weer veilig kunnen leven

In Rusland zijn foto's gemaakt met wildcamera's van een sneeuwluipaard en haar twee welpjes. Deze foto's zijn gemaakt door ex-stropers, die meehelpen aan de bescherming van sneeuwluipaarden.
Meer info
Theo Allofs / WWF-US

Wat fietskabels, koeien en medicijnen te maken hebben met het verdwijnen van grote katten

Grote katten krijgen het - hoe machtig en krachtig ze er ook uitzien - door menselijk handelen steeds moeilijker. Naast verlies van leefgebied en stroperij zijn er nog meer, onverwachte, bedreigingen voor Big Cats.
Meer info
WWF

In beeld: van stroper naar natuurbeschermer

Jaagden ze eerder nog op sneeuwluipaarden, nu maken 6 Russische ex-stropers deel uit van een natuurbeschermingsproject van WWF-Rusland. Ze zetten hun kennis over de natuur in om de sneeuwluipaard te beschermen. Met cameravallen leggen ze de dieren vast. Bekijk de mooie beelden.
Meer info
Martin Harvey / WWF

Tweede zero poaching-jaar voor sneeuwluipaarden in Mongoolse Altai

In het Altai-Sayangebergte in Mongolië zijn de laatste 2,5 jaar geen sneeuwluipaarden gestroopt!
Meer info

Blijf op de hoogte!

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips, het laatste natuurnieuws van WWF én 10% korting in onze duurzame webshop.

Morten Koldby / WWF-US

Wat kan ik doen?

De natuur heeft jouw hulp nodig

Word donateur

Help mee door de natuur structureel met ons te beschermen voor een vast bedrag per maand. Je ontvangt hierbij een leuk welkomstcadeau. Samen kunnen we werken aan een prachtige wereld vól natuur!