Ola Jennersten / WWF-Sweden

De bedreigingen voor de sneeuwluipaard

Versnipperd leefgebied en conflicten met mensen.

  • Veeteelt
  • Stroperij
  • Versnippering leefgebied

Waarom is de sneeuwluipaard bedreigd?

Hoewel sneeuwluipaarden in verafgelegen gebieden wonen, komen de bedreigingen steeds dichterbij. Een van de oorzaken is landbouw, met name veehouderij rukt steeds verder op. Daardoor raken gebieden overbegraasd en blijft er minder ruimte en eten over voor bijvoorbeeld steenbokken, het favoriete maaltje van de sneeuwluipaard. Daarnaast bedreigen stroperij en mens-dierconflicten deze geheimzinnige ‘Ghost of the mountains’. 

Sanjog Rai / WWF-Nepal

Bedreigingen

  • 1

    Stroperij

    Stroperij en illegale handel in bedreigde dieren vormen een groot probleem. De vraag naar oosterse medicijnen, gemaakt van lichaamsdelen van bijvoorbeeld de sneeuwluipaard, zorgt voor hoge prijzen op de zwarte markt. Hierdoor blijft het erg aantrekkelijk om illegaal te blijven jagen. Ook gaan de huiden van de sneeuwluipaard nog altijd voor veel geld over de toonbank.

    Lees verder
  • 2

    Versnippering van leefgebied

    De plannen voor mijnbouw en de aanleg van wegen, spoorbanen, dammen, energiecentrales en pijpleidingen voor olie en gas stapelen zich op. Hierdoor raakt het gebied niet alleen meer versnipperd maar wordt de wildernis ook steeds toegankelijker voor verdere ontbossing en stroperij. Een akelige vicieuze cirkel die de sneeuwluipaard wel eens fataal kan worden als we niet oppassen. De effecten van klimaatverandering op zijn leefgebied komen daar nog eens bij.

    Lees verder
  • 3

    Mens-dierconflict

    Overbegrazing door grote kuddes schapen kan ervoor zorgen dat de natuurlijke prooidieren van de sneeuwluipaard bij gebrek aan gras te schaars worden. Hij kan dan uitwijken naar huisvee. Als een sneeuwluipaard op zoek naar voedsel geiten of schapen doodt is de kans groot dat de veehouder de boosdoener gaat zoeken en om het leven brengt, uit vergelding en voorzorg. 55% van de sterfte onder sneeuwluipaarden komt door mens-dierconflicten

    Lees verder

Waar zijn we actief?

Ons focusgebied voor de sneeuwluipaard

Gernant Magnin / WWF-Netherlands
Altai-Sayan (Mongolië)
Altai-Sayan (Mongolië)
Tussen de Siberische bossen en de woestijn van Mongolië ligt Altai-Sayan; een bergachtig gebied waar veel bijzondere dieren en planten leven.
femke hilderink close-up
Femke Hilderink-Koopmans
Wildlife Expert WWF
"Ik neem jullie mee op avontuur naar de uitgestrekte vlaktes en grillige gebergtes van West-Mongolië waar ik in 2016 was."
Lees Femke's verhalen

Resultaten en updates

All Department of Forests and Park Services or DoFPS, MoENR Bhutan

Bhutan meldt forse toename van het aantal sneeuwluipaarden

Voor de tweede keer vond in Bhutan een nationale sneeuwluipaardentelling plaats. Uit de data blijkt dat er 134 sneeuwluipaarden leven in het land, tegen 96 bij de eerste telling in 2016. Een toename van bijna 40 procent! Het onderzoek werd in 2022 uitgevoerd door meer dan 70 rangers, besloeg 9000 km2 en maakte gebruik van 310 state-of-the-art wildcamera-sets.
Meer info
Martin Harvey / WWF

Rusland verklaart WWF tot ‘ongewenste organisatie’

WWF is diep teleurgesteld over het besluit van de Russische procureur-generaal om de activiteiten van WWF aan te merken als ‘ongewenst op het grondgebied van de Russische Federatie’. Als gevolg hiervan heeft WWF-Rusland (Vsemirnyi Fond Prirody) met onmiddellijke ingang de moeilijke beslissing genomen om niet langer deel uit te maken van het WWF-netwerk. Helaas komt hiermee een einde aan WWF-Rusland's trotse geschiedenis van meer dan 30 jaar natuurbehoud in Rusland.
Meer info
Sanjog Rai / WWF-Nepal

Eén op vijf sneeuwluipaarden verdwenen in afgelopen 20 jaar

Het aantal sneeuwluipaarden is in de afgelopen jaren enorm afgenomen. Deze grote katachtige wordt bedreigd door klimaatverandering en door het verdwijnen van zijn leefgebied. Er zijn nu ongeveer 4000 individuen over, verspreid over 12 landen in Centraal-Azië.
Meer info
Mergen Markov

Ex-stropers halen vallen weg zodat sneeuwluipaarden weer veilig kunnen leven

In Rusland zijn foto's gemaakt met wildcamera's van een sneeuwluipaard en haar twee welpjes. Deze foto's zijn gemaakt door ex-stropers, die meehelpen aan de bescherming van sneeuwluipaarden.
Meer info
Steffan Widstrand / WWF

Wat fietskabels, koeien en medicijnen te maken hebben met het verdwijnen van grote katten

Grote katten krijgen het - hoe machtig en krachtig ze er ook uitzien - door menselijk handelen steeds moeilijker. Naast verlies van leefgebied en stroperij zijn er nog meer, onverwachte, bedreigingen voor Big Cats.
Meer info
WWF

In beeld: van stroper naar natuurbeschermer

Jaagden ze eerder nog op sneeuwluipaarden, nu maken 6 Russische ex-stropers deel uit van een natuurbeschermingsproject van WWF-Rusland. Ze zetten hun kennis over de natuur in om de sneeuwluipaard te beschermen. Met cameravallen leggen ze de dieren vast. Bekijk de mooie beelden.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar, korting is van toepassing op hele assortiment met uitzondering van Bosje Bomen en alle boeken).

Morten Koldby / WWF-US

Wat kan ik doen?

De natuur heeft jouw hulp nodig

Word donateur

Help mee door de natuur structureel met ons te beschermen voor een vast bedrag per maand. Je ontvangt hierbij eventueel een leuk welkomstcadeau. Samen kunnen we werken aan een prachtige wereld vól natuur!