Ola Jennersten / WWF-Sweden

De bedreigingen voor de sneeuwluipaard

Te weinig en onveilig leefgebied

 • Veeteelt
 • Stroperij
 • Versnippering leefgebied

Waarom wordt de sneeuwluipaard bedreigd?

Hoewel sneeuwluipaarden in verafgelegen gebieden wonen, komen de bedreigingen steeds dichterbij. Een van de oorzaken is landbouw, met name veehouderij rukt steeds verder op. Daardoor raken gebieden overbegraasd en blijft er minder ruimte en eten over voor bijvoorbeeld steenbokken, het favoriete maaltje van de sneeuwluipaard.  

Sanjog Rai / WWF-Nepal

Bedreigingen

 • 1

  Stroperij

  Stroperij en illegale handel in bedreigde dieren vormen een groot probleem. De vraag naar oosterse medicijnen, gemaakt van lichaamsdelen van bijvoorbeeld de sneeuwluipaard, zorgt voor hoge prijzen op de zwarte markt. Hierdoor blijft het erg aantrekkelijk om illegaal te blijven jagen. Ook gaan de huiden van de sneeuwluipaard nog altijd voor veel geld over de toonbank.

  Lees verder
 • 2

  Versnippering van leefgebied

  De plannen voor mijnbouw en de aanleg van wegen, spoorbanen, dammen, energiecentrales en pijpleidingen voor olie en gas stapelen zich op. Hierdoor raakt het gebied niet alleen meer versnipperd maar wordt de wildernis ook steeds toegankelijker voor verdere ontbossing en stroperij. Een akelige vicieuze cirkel die de sneeuwluipaard wel eens fataal kan worden als we niet oppassen.

  Lees verder

Waar zijn we actief?

Ons focusgebied voor de sneeuwluipaard

Rusland en Mongolië
Rusland en Mongolië
Tussen de Siberische bossen en de woestijn van Mongolië ligt Altai-Sayan; een bergachtig gebied waar veel bijzondere dieren en planten leven.

Resultaten en updates

Ex-stropers halen vallen weg zodat sneeuwluipaarden weer veilig kunnen leven

In Rusland zijn foto's gemaakt met wildcamera's van een sneeuwluipaard en haar twee welpjes. Deze foto's zijn gemaakt door ex-stropers, die meehelpen aan de bescherming van sneeuwluipaarden.
Meer info

Wat fietskabels, koeien en medicijnen te maken hebben met het verdwijnen van grote katten

Grote katten krijgen het - hoe machtig en krachtig ze er ook uitzien - door menselijk handelen steeds moeilijker. Naast verlies van leefgebied en stroperij zijn er nog meer, onverwachte, bedreigingen voor Big Cats.
Meer info

In beeld: van stroper naar natuurbeschermer

Jaagden ze eerder nog op sneeuwluipaarden, nu maken 6 Russische ex-stropers deel uit van een natuurbeschermingsproject van WWF-Rusland. Ze zetten hun kennis over de natuur in om de sneeuwluipaard te beschermen. Met cameravallen leggen ze de dieren vast. Bekijk de mooie beelden.
Meer info

Tweede zero poaching-jaar voor sneeuwluipaarden in Mongoolse Altai

In het Altai-Sayangebergte in Mongolië zijn de laatste 2,5 jaar geen sneeuwluipaarden gestroopt!
Meer info

Schrijf je in

Blijf op de hoogte!

Morten Koldby / WWF-US

Wat kan ik doen?

De natuur heeft jouw hulp nodig

Word donateur

Help mee door de natuur structureel met ons te beschermen voor een vast bedrag per maand. Je ontvangt hierbij een leuk welkomstcadeau. Samen kunnen we werken aan een prachtige wereld vól natuur!