Meg Gawler / WWF
Bossen

Ja, ik teken tegen ontbossing

Kom samen met WWF en Greenpeace in actie voor een Europese wet die wereldwijd bossen beschermt!

Aantal stemmen
51.558
Stemmen nodig
50.000

Waarom zou ik tekenen tegen ontbossing?

De wereld staat in brand. Letterlijk. Miljoenen hectare bos ging al in vlammen op. In Latijns-Amerika, in het Congobekken, in Indonesië en in Siberië; bosbranden zijn wijdverspreid. Een groot deel van deze branden heeft geen natuurlijke oorzaak; ze zijn aangestoken, zoals in de Amazone.

Stukken bos en savanne worden ontbost en in brand gestoken om de grond geschikt te maken voor landbouw en veeteelt. De EU is topimporteur van soja, palmolie, cacao en vlees, en verantwoordelijk voor 36% van de wereldwijde import van producten die verband houden met ontbossing.

Grootschalige ontbossing gaat ten koste van het leefgebied van vele diersoorten. Daarnaast komen er grote hoeveelheden CO2 vrij bij bosbranden en ontbossing, die bijdragen aan klimaatverandering.

Daarom roepen we premier Rutte op bij de Europese Commissie aan te dringen op een Europese wet die wereldwijd bossen beschermt. Deze wet maakt de Europese markt vrij van de handel in producten die afkomstig zijn uit ontboste gebieden. Zo beschermen we kostbare natuurgebieden – en daarmee het leefgebied van vele bedreigde wilde dieren en lokale gemeenschappen – wereldwijd.

WWF en Greenpeace

Samen staan we sterker! Daarom bundelen we onze krachten met die van Greenpeace. Samen strijden we tegen wereldwijde ontbossing en roepen we premier Rutte op om nu echt in actie te komen. De komende weken verzamelen we zoveel mogelijk handtekeningen die we in Den Haag aanbieden. Dus kom nu samen op voor de natuur!

Wat vragen we de Tweede Kamer?

  • Eind juli publiceerde de Europese Commissie een langverwacht plan om de impact van de EU op ontbossing aan te pakken
  • De lidstaten van de Europese Unie hebben zes weken de tijd om te reageren op dit plan
  • De Europese bossenstrategie wordt op 12 september besproken in de Tweede Kamer, tijdens het Algemeen Overleg
  • Het Wereld Natuur Fonds roept premier Rutte op bij de Europese Commissie aan te dringen op het realiseren van een Europese wet die wereldwijd bossen beschermt
  • Deze wet maakt de Europese markt vrij van de handel in producten die afkomstig zijn uit ontboste gebieden
  • Dit stimuleert het bedrijfsleven op zoek te gaan naar milieuvriendelijke alternatieven
  • Zo beschermen we kostbare natuur tegen grootschalige ontbossing en beschermen we het leefgebied van vele bedreigde diersoorten en de lokale gemeenschappen.

Nieuws

Lees de laatste berichten van WWF over ontbossing, waaronder de actuele situatie in de Amazone

"Zowel de natuur als wij zijn vogelvrij verklaard"

WWF-er Natasja Oerlemans bracht een bezoek aan het Braziliaanse Amazonegebied. Hier sprak ze collega's van WWF-Brazilië, inheemse volkeren en zag ze hoe de branden van afgelopen zomer de natuur en het leven in de Amazone hebben aangetast.
Meer info

Minister Schouten ontvangt massale oproep voor Europese wet om bossen wereldwijd te beschermen

Minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft vandaag een groen hart ontvangen met ruim 80.000 oproepen voor een Europese bossenwet. De massale oproep komt van bezorgde Nederlanders die de gezamenlijke bossenpetitie van Greenpeace en het Wereld Natuur Fonds tekenden. Deze petitie spoort het kabinet aan om zich in Europa hard te maken voor een bossenwet die duurzaamheidseisen stelt aan producten als vlees, soja, palmolie en cacao die op de Europese markt worden verhandeld. Met een krachtige Europese bossenwet wordt de betrokkenheid van Europa bij ontbossing en mensenrechtenschendingen gestopt.
Meer info

Ontbossing Amazone met 30% gestegen

De ontbossing van de Amazone neemt beangstigende vormen aan: tussen augustus 2018 en juli 2019 werd 9.762 km2 verwoest.
Meer info
Guyra Paraguay

Wat kan ik doen?

De natuur heeft jouw hulp nodig

Word donateur

Help mee door de natuur, waaronder de bossen, structureel met ons te beschermen. Samen kunnen we werken aan een prachtige wereld vól natuur!