Landelijke Opschoondag

Maak jij van de natuur in jouw buurt een echte zwerfafvalvrije schoonheid?

Waar
Bij jou in de buurt
Wanneer
zaterdag 20 maart 2021
00:00 - 23:59
Kosten
Deelname Gratis

Plastic bekers tussen de bloemen, mondkapjes in het zand, snoeppapiertjes in zee. Zwerfafval is overal, zelfs in de meest verlaten natuurgebieden. Toon daarom op 20 maart liefde voor de natuur in jouw buurt en kom tijdens de Landelijke Opschoondag in actie tegen zwerfafval. Loop jij iedere dag een blokje om? Of laat je de hond uit? Maak er deze dag een opschoon-ommetje van. Zo maak je de natuur in jouw buurt een echte zwerfafvalvrije schoonheid.

Wat ga je doen?

Ga op 20 maart met je gezin, in je eentje of met een maatje op pad om plastic en ander vuilnis uit de natuur op te ruimen. Meld je actie aan en doe mee met WWF!

Deel na je actie je foto mét #verliefdopjebuurt op social, tag het Wereld Natuur Fonds en inspireer zo al je buren, vrienden, familie en collega’s om ook in actie te komen tegen zwerfafval in de natuur.

Opruimen is goed, voorkomen is het best

Plastic is schadelijk voor de dieren, voor de natuur en dus ook voor ons. WWF werkt wereldwijd aan het terugdringen van het plasticprobleem. Zo werken we aan een wereldwijd VN-verdrag tegen plasticvervuiling, we zijn pilotprojecten gestart om in de meest vervuilde regio’s plastic op te ruimen, te monitoren en te zorgen voor nieuwe manieren om te voorkomen dat het afval in de natuur belandt. Recycling speelt daarbij een belangrijke rol. 

Wist je dat je dat er heel veel alternatieven zijn om je eigen plasticverbruik terug te dringen?

Gratis opschoonpakket

Heb je een opschoonactie aangemeld? Alleen, met één iemand buiten je huishouden of met je gezin? Dan ontvang je in de bevestigingsmail een kortingscode, waarmee je in de Supportershop een gratis opschoonpakket kunt bestellen. Let op: de kortingscode is alleen beschikbaar voor opschoonacties met maximaal 4 deelnemers. Bestel de materialen 6 werkdagen voor de opschoonactie, zodat je ze op tijd in huis hebt.

Leg het zwerfafval vast

Tijdens de Landelijke Opschoondag verzamelen we zwerfafval én informatie. Welk type afval en welke merken kom je het meeste tegen? En waar precies? Door tijdens het opruimen de Litterati-app te gebruiken, brengen we samen het zwerfafval van Nederland in kaart. Zo krijgen we een steeds completer beeld van de zwerfafvalstand in Nederland én komen we tot de best passende aanpak. Download nu de Litterati-app en gebruik de uitdagingscode LOD2021.

Coronamaatregelen 

Door het coronavirus ziet de Landelijke Opschoondag er anders uit dan andere jaren. Het belangrijkste advies:

  • Ga alleen, met je gezin óf met één iemand buiten je gezin op pad;
  • Houd 1,5 meter afstand van mensen buiten je huishouden;
  • Lees voor je begint de preventiemaatregelen goed door.

Doe je mee voor de natuur?

Meld dan nu je actie aan en doe mee met WWF!